Curt Johanssons blogg

Curt Johanssons blogg

SPÄNNANDE RESA TILL KINA

ReserapporterSkapad av Curt Johansson 03 maj, 2013 12:35:29
Ingegerd och jag blev inbjudna av en god vän att besöka Kina i slutet av april. Vi reste via Helsingfors till storstaden Shanghai i södra Kina. Vår vän mötte oss där tillsammans med en kinesisk tolk, som skulle var med oss på resa. Vi tog en taxi till staden Suzhou, där vi övernattade. Nästa dag reste vi med tåg och bil till en liten bibelskola på landsbygden. Den var mycket enkel och primitiv. Där studerade 20 ungdomar Guds ord. Jag fick tillfälle att undervisa dem ett par timmar och sedan ville alla ha förbön. Det var så gripande att möta dessa enkla, fattiga människor, som hade en sådan längtan och iver att studera Bibeln. Vi blev också bjudna på en äkta kinesisk måltid. I vår smak var den kanske inte alltför aptitlig.

Vi for sedan vidare i en liten minibuss till staden Huoqui, där vi fick övernatta hemma hos en kristen syster. Hon var så omtänksam och gästvänlig. På morgonen blev vi bjudna på en kinesisk frukost. Lite annorlunda för oss! Därefter for vi iväg till en bibelskola i utkanten av staden, där ett 30-tal pastorer och kristna arbetare var samlade till en tio dagars kurs. Det var en mäktig bönens ande utgjuten bland dessa ledare, som hade gått igenom mycket svårigheter och umbärande för sin tros skull. Många har blivit arresterade och en del har suttit i fängelse. Jag undervisade dem både på förmiddagen och eftermiddagen. Sedan bad vi för dem med handpåläggning. Vi mötte en sådan tacksamhet och glädje bland dem. Även på denna plats blev vi bjudna på kinamat. Denna gång lite mer smaklig.

Vi åkte sedan vidare till jättestaden Hefei med över 5 miljoner invånare. En hypermodern stad med breda fina gator och massor av skyskrapor. En frimodig pastor hyr flera lokaler i skyskraporna, där han håller möten. Han verkar lite mer öppet och myndigheterna känner väl till hans verksamhet. Efter en natt på ett hotell undervisar jag nästa morgon i en av församlingarna. De sjöng härlig lovsång och det var öppet att tala Guds ord. Jag fortsatte sedan på eftermiddagen, då fler människor har strömmat till, och vi får uppleva en mycket stark gudsnärvaro och smörjelse. På kvällen hade vi möte i en annan lokal, som var helt fullsatt med ca 150 människor. Många universitetsstuderande ungdomar var med i detta möte, och de hade en sådan längtan efter Gud.

Nästa dag åkte vi snabbtåg tillbaka till staden Suzhou, där de hade ordnat ett möte i en undangömd lokal på en bakgård. Ett par hundra hade samlats, och det var mycket öppet att predika. På söndag morgon är vi inbjudna till ett annat möte i en större lägenhet, där över 100 människor har packat in sig. Där hade vi också ett starkt möte. Pastorn var dock mycket försiktig och vi fick vänta över en timma med att lämna, så att vi inte skulle ses tillsammans med församlingen, när vi lämnade.

Vi for sedan med snabbtåg till Shanghai, där vi hade möjlighet att se stadens otroligt storslagna centrum med lyxbutiker. Vi besökte också en berömd trädgård från Ming-dynastins tid. Nästa dag blev det hemresa. Tyvärr blev planer tre timmar försenat på grund av tekniskt fel. Vi missade anknytningen i Helsingfors och kom hem till Bollnäs kl 2 på natten. Trötta efter en strapatsrik men spännande resa.