Curt Johanssons blogg

Curt Johanssons blogg

FEM SEGERRIKA VECKOR I KENYA

ReserapporterSkapad av Curt Johansson 27 mar, 2012 13:05:23
Vi har nu avslutat fem segerrika veckor i Kenya. Just nu befinner vi oss på Methodist Guest House i Nairobi i väntan på flyget till Sverige. Våra hjärtan är fulla av tacksamhet till Herren för allt vad vi har fått uppleva under tiden i Kenya.

Vårt besök började med bibelskolans högtidliga examensdag i Migori, då ett 60-tal elever fick mottaga intyg på genomförda kurser. De som hade gått längst hade avslutat en treårig teologisk utbildning. Över 1000 personer var samlade framför bibelskolan under tältdukar och träd till skydd för solen. Det var verkligen stor glädje bland dem och många släktingar och vänner kom för att gratulera dem.

Veckan därpå for vi ner till Komotobo, där missionen startade i början av 1967. Jag höll ett seminarium för pastorer och ledare i området. Det avslutades med ett stort möte i kyrkan på söndagen. Vi upplevde en underbar atmosfär av Guds närvaro. Kyrkan har fått en ny pastor, som heter Joseph Gitende. Han har fått vara till stor välsignelse. Ingegerd och jag gick också runt och besökte barnhemmet och handikappcentrat. Över 30 barn finns nu på det sistnämnda centrat. Det är så gripande att möta dessa barn, som kämpar tappert för att övervinna sina handikapp och skaffa sig en utbildning. En av barnhemsbyggnaderna har också helrenoverats med hjälp av två pensionerade par från Alingsås, som gjorde en jättefin insats i höstas.

Efter Komotobo reste jag och vår ledare i Kenya, John Abisai, upp till Tiriki i västra Kenya. Där höll vi ett pastorsseminarium för ca. 110 deltagare. Det var rikligen välsignat med Guds närvaro och kraft. Även här hölls ett härligt möte på söndagen.

Följande vecka höll vi det stora ledarsseminariet, då distriktsledare och pastoratsledare samlas från hela Kenya. Ett 100-tal samlades. Tillsammans med andra undervisade jag. Mitt ämne var "Betydelsen av gudomlig smörjelse och vishet i ledarskap". Missionens årsmöte hölls också. Under 2011 hade ca. 3500 döpts till Kristus i de olika församlingarna.

Ett speciell seminarium hölls också för socialarbetarna, som har hand om det omfattande fadderarbetet i Kenya. Ett 40-tal kom. Ezekiel Muniko, som är huvudansvarig för detta program, gick igenom riktlinjerna för fadderarbetet. Jag själv undervisade om en kristen arbetares ansvar och karaktär.

Vi hann också med att inviga två kyrkor, som har fått hjälp med tak m.m. från Trosgnistans mission. Ca. 500 samlades vid varje invigning. Vi mötte en sådan tacksamhet och glädje på båda dessa platser från folket. Även rektorer och skollärare besökte dessa möten, och de uttryckte sin stora tacksamhet för vad missionen har betytt i deras område. Vi har tidigare både byggt skolor och lagt tak på skolor.

Under tiden i Kenya har vi också kunnat färdigställa ett hus åt en fattig änka och hennes tre barn. Hon levde tidigare i ett litet lerhus utan sängar. Vi har nu inköpt ett land, där hon kan odla majs och grönsaker och vi har byggt ett hus och möblerat det. Jag önskar att du hade kunnat vara med på invigningsfesten förra veckan, och att du hade kunnat se glädjen och tacksamheten hos henne och barnen. Första natten de sov i riktiga sängar, så försov sig allihop, därför att det var så skönt.

Det har varit en intensiv tid i Kenya, men Herren har gett nåd och kraft. Vi är mycket tacksamma för all förbön och för ekonomiskt understöd, som har möjliggjort för oss att genomföra dessa insatser. Det är med djup tillfredsställelse som vi kan sätta oss på flyget ikväll och återvända hem.